Na 5 jaar juridisch gebekvecht kwam op 26 april 2023 de raad van state met een uitspraak dat het mogelijk moest zijn om ontheffing aan te vragen voor het bezit van airsoft replica’s zonder lid te zijn van de NABV. Over de hele procedure en geschiedenis van deze uitspraak ga ik hier niet uitweiden, daarvoor kun je terecht bij onze buren van Ontheffingsinfo. Maar wat heb je nu eigenlijk aan die ontheffing.

Om te beginnen is de procedure ooit begonnen door iemand die gewoon airsoft replica’s wilde verzamelen zonder bemoeienis van de NABV en in dat opzicht is de hele procedure wel geslaagd. De ontheffing voorziet in het bezitten en vervoeren van airsoft replica’s zonder NABV lidmaatschap. Maar dan komt de grote vraag, mag je ook meedoen aan skirms. En dat wordt erg twijfelachtig. 

De website Ontheffingsinfo schrijft hierover hetvolgende:

Kun je met een ontheffing ook skirmen?
Ja, Dit is in de ontheffing onder punt 10 vermeld voor vervoer en onder punt 12 voor het spelen, ook organisaties geven aan dat je gewoon met een ontheffing bij hun kunt spelen.

Hoe vaak kun je met een ontheffing skirmen?
Je kan zo vaak als dat je wilt skirmen met een ontheffing.
Er gaan geruchten over maar 6x per jaar, maar dit is als je introducee bent van een persoon. Als ontheffingshouder hoef je geen introducee te zijn omdat je hetzelfde kan en mag als een pas houder.

Maar deze informatie is, in ieder geval op dit moment, niet juist. Ik heb via email een rondje gedaan langs Nederlandse organisaties en uiteraard de NABV om een reactie gevraagd en ondanks dat ik nog niet van alle organisaties antwoord heb gehad zijn de reacties zijn niet bepaald positief te noemen.

Het begint al met de reactie van de NABV:

De minister van justitie geeft ontheffingen af voor het bezit van airsoftapparaten die bedoeld zijn voor de beoefening van airsoftsport. Het ministerie van justitie heeft bevestigd dat airsoftsport in verenigingsverband alleen kan worden beoefend door leden van de NABV én introducés van de leden van de NABV.

Dat betekent dat personen met een ontheffing die geen lid zijn van de NABV, alleen kunnen deelnemen aan airsoftsport evenementen als introducé van een lid van de NABV. Dit volgt uit de circulaire (op de wet) wapens en munitie, de statuten én het licentiereglement van de NABV. Op basis van deze informatie zal de vereniging beleid gaan maken voor deze nieuwe situatie.

Hier kan ik kort over zijn. Het komt er dus op neer dat de NABV bepaald wie er bij een, door de NABV goedgekeurde, organisatie mogen spelen en op dit moment zijn dat alleen NABV leden. Er wordt door meerdere personen getwijfeld over de juridische validiteit van deze uitspraak maar ik ben geen jurist en ga hierover dus ook niet speculeren.

En dan de organisaties zelf. Op verzoek van meerdere organisaties vermeld ik hier niemand met naam en toenaam maar het komt er op neer dat het overgrote deel van de Nederlandse organisaties waarvan ik antwoord heb gehad ontheffinghouders alleen toelaten op het moment dat ze worden ingeschreven als introducee.

Ze volgen dus de NABV regelgeving. Een organisatie gaf aan ontheffinghouders toe te laten zolang er geen sluitende duidelijkheid bstaat vanuit de NABV. De enige organisatie die ontheffinghouders volmondig welkom heet is ACS Compound te Munnekezijl, dit omdat zij toch al buiten de NABV om werken.

Kortom, de nieuwe ontheffing, wat heb je er aan. Als je een verzamelaar bent en niets op hebt met de NABV of uitsluitend in het buitenland speelt is dit een optie. Wil je in Nederland spelen dan is dit alleen een extra dure en lastige optie omdat je naast de papierwinkel en kosten van een ontheffing ook gewoon lid moet zijn van de NABV.

Dat is de situatie zoals ie nu is. Uiteraard kan dit in de toekomst nog veranderen mocht de juridische validiteit van de NABV uitspraak niet kloppen maar mijn advies is op dit moment om daar niet op te gaan wachten.

Vragen/Klachten/Opmerkingen? Plemp ze hieronder in de comments of in mijn contact formulier.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!