Begin deze week kreeg ik een linkje voorgeschoteld naar een pagina van de Belgische organisator Paintball Valley in Zwevegem. Op deze pagina wordt medegedeeld dat volgens nieuwe regelgeving vanuit de Benelux-raad (ja echt, die dinosauriër bestaat nog) P1 pyrotechnische middelen zoals rookgranaten en knallers, beter bekend als pyro’s, moeten worden verboden. Mijn eerste gedachte, daar gaan we weer.

Uiteraard heb ik direct contact opgenomen met Paintball Valley met de vraag waar ze deze informatie hadden verkregen. Na wat heen en weer mailen en met hulp en informatie van de Airsoft Alliantie België kwam er, in het kort gezegd, het volgende uit. De Benelux-raad wil de wetgeving van zijn leden, België, Nederland en Luxemburg meer stroomlijnen met EU regelgeving met als een van de gevolgen de volgende wijziging in de Belgische wetgeving:

In de Belgische reglementering die vanaf 27 september 2024 in werking zal treden worden dit type artikelen in categorie T1 en P1 gewoon verboden voor particulieren (met een uitzondering voor noodseinen voor de scheepvaart). De EU laat overigens toe dat de lidstaten voor deze categorieën een eigen beleid voeren, zie art. 4.2 van Richtlijn 2013/29/EU.

Een wijziging die ook in Nederland niet geheel ondenkbaar is. Voor de mensen die beter bestand zijn tegen hoofdpijn of juridisch beter onderlegd zijn als ik zal ik onderaan deze post de benodigde linkjes plaatsen. Ik heb m’n best gedaan maar tegen zoveel onleesbaar juridisch gezever is bij mij geen paracetamol bestand.

Paintball Valley heeft ondertussen al een advocatenkantoor in de arm genomen en meteen ook een petitie opgetuigd in een poging P1 pyrotechniek tijden airsoft evenementen alsnog toe te laten in de Benelux. Deze petitie is gericht aan de Benelux-raad en wil ik jullie vragen deze petitie te tekenen. Niet alleen om onze Belgische airsoft vrienden te steunen maar ook om een duidelijk signaal af te geven aan de Benelux-raad dat ook wij in Nederland en Luxemburg deze regelgeving een partij bullshit vinden waar de honden geen brood van lusten.

Uiteraard heb ik direct hierop contact opgenomen met de NABV met de vraag of ze hiervan op de hoogte waren. Naar het bleek was de NABV al op de hoogte van deze mogelijke regelgeving en hadden ook al een duidelijk standpunt:

De Raad van State heeft vorig jaar geoordeeld dat rookgranaten, hoewel ingedeeld in categorie P1, niet automatisch als vuurwerk worden beschouwd in de context van airsoft. In de uitspraak staat: “De Afdeling is er […] niet van overtuigd dat de minister met het enkele bureauonderzoek heeft kunnen volstaan om tot de gevolgtrekking te komen dat gebruik van de producten binnen de airsoftsport per definitie strekt ter vermaak en dat daarom sprake is van verkoop van vuurwerk als bedoeld in het Vwb.”
 
Wat dit betekent, is dat rookgranaten in de context van airsoft niet als vuurwerk worden beschouwd, maar eerder als tactische hulpmiddelen. De producten dienen een strategisch doel binnen de sport en zijn essentieel voor de beoefening ervan, zoals bevestigd in de uitspraak.
 
De NABV volgt deze ontwikkelingen op de voet en zet zich in voor het behoud van veilig gebruik van rookgranaten binnen airsoft. Ons standpunt is dat rookgranaten, mits veilig gebruikt volgens de regels, een essentieel onderdeel van de airsoftsport blijven. We blijven in gesprek met de betrokken instanties om de belangen van onze leden te behartigen.
 
Een duidelijk standpunt. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet aan de NABV maar aan de wetgever om te bepalen of de EU regelgeving wordt overgenomen of niet, iets wat de NABV in hun antwoord aan mij ook aangeeft. Gezien de uitspraak van de raad van state van 31 mei 2023 staan we behoorlijk sterk maar gezien de rechtsgang in Nederland weet je natuurlijk maar nooit.
 
We gaan het maar weer afwachten in de hoop dat airsoftend België, Nederland en Luxemburg gewoon kunnen blijven roken.
 
Nog wel even mijn dank aan Paintball Valley, de Airsoft Alliantie België en de NABV voor de verstrekte info.
 
En zoals beloofd, voor de mensen die juridisch gezever wel snappen:
 
 
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!