De pang regel is een van de wat meer controversiële regeltjes in airsoft. Voor mensen die niet thuis zijn in airsoft, wij mogen binnen 5 meter niet meer op een tegenstander schieten maar moeten verplicht in plaats daarvan onze replica op de tegenstander richten en pang roepen. De meningen over deze regel zijn verdeeld.

Binnen airsoft bestaan er over het algemeen twee meningen over de verplichte pang regel. De eerste is dat het een goede regel is. het maakt airsoft een stuk veiliger, je schiet tenslotte niet op iemand binnen 5 meter wat op zich best een pijnlijke aangelegenheid kan zijn, vooral als je op je gezicht wordt geraakt.

De tweede is dat het een onnodige verplichting is. Airsofters kunnen zelf wel bepalen of ze schieten binnen die 5 meter of misschien toch wel een pang uitvoeren, we zijn allemaal volwassenen en het is een gentleman’s sport.

Voor beide meningen is wat te zeggen maar toch trek ik persoonlijk naar de tweede en wel om de volgende redenen. Ja ik weet dat een hit van redelijk dicht bij pijnlijk kan zijn maar dat is nou eenmaal inherent aan deze sport. Wil je niet het risico lopen dat je in je gezicht wordt geraakt dan kun je naast je bril, die toch al verplicht is, een mondmasker dragen of kiezen voor een full face mask. Dat is iets wat ik toch al vaker aanraad want een bb op je tanden kan niet alleen een pijnlijke maar ook kostbare aangelegenheid zijn. Voor de mensen die me nu scheef aankijken en vragen waarom ik geen mondmasker draag heb ik een simpel antwoord. Ik heb mijn callsign niet voor niets.

Recentelijk kwamen de buren van Airsoft Markt met het nieuws dat ons aller NABV aan het kijken was naar de nul-meter-pang regel. Het hele artikel is Hier te lezen.

Een nul-meter-pang regel. Buiten dat de naam wat vreemd is, moet ik nu pas bij nul meter pangen?, klinkt het wel goed. Maar de NABV zou de NABV niet zijn als ze er  niet meteen weer wat regeltjes aan vast zouden knopen. Het komt er op neer dat de nul-meter-pang regel alleen mag worden toegepast als de gebruikte replica’s maximaal 0.90 joule schieten. Voor indoor is dat prima maar buiten werkt dat niet. De tweede regel is dat, indien de replica’s 1,2 joule schieten en spelers volledige gezichtsbescherming gebruiken.

En dat laatste werkt voor veel mensen, waaronder ik, dus niet. Veel mensen vinden mondmaskers oncomfortabel en benauwend en ik denk dat iedere speler de keuze zou moeten hebben en dat iedere organisatie zelf moet kunnen bepalen of ze de pang regel willen handhaven of niet. Als een organisatie ervoor kiest om de pang regel niet te handhaven dan hebben spelers hebben drie keuzes. Ze spelen zonder mondmasker, ze spelen met mondmasker of ze spelen gewoon niet op dat veld. Heel simpel.

Want laten we eerlijk zijn, de hele zaak is gewoon een kwestie van je nuchtere verstand gebruiken. Als voorbeeld neem ik graag een recentelijke invite only weekend skirm in België georganiseerd door Mark en Yolanda van Critical Hit. Op deze skirm werd er geen pang regel gehanteerd. Uiteraard nadat dit van te voren overlegd met de spelers tijdens de briefing. Twee dagen lang heb ik geen geval van overdreven dichtbij schieten meegemaakt en, toch wel tot mijn verbazing, een behoorlijk aantal keer mensen pang horen roepen.

Waarom het zo goed ging? Volgens mij omdat we met een groep ervaren airsofters waren die stuk voor stuk hun nuchtere verstand gebruikten. Niets meer en niets minder. En voor iemand begint met ja hee, ervaren airsofters! Er waren ook jongeren bij van onder de achtien (ja dat mag in België) en ook die gedroegen zich voorbeeldig omdat het ze van te voren duidelijk was gemaakt wat wel en niet door de beugel kon. 

Persoonlijk denk ik ook dat het een kwestie is van opvoeden van de nieuwe generatie airsofters. Onze sport is er een waar gebruik van je nuchtere verstand een must is en waar onbenullig/dom/gevaarlijk absoluut geen plaats heeft. En daar moeten nieuwe airsofters van worden doordrongen. Wij spelen voor ons plezier en niet om elkaar willens wetens pijn te doen.

Dus NABV, stop eens wat minder geld in dat verenigingsbureau want 7,5 ton is wel een wat veel*kuch*? Spendeer het geld wat over blijft in meer introductie dagen, trainingen en meewerkende velden om nieuwe airsofters te laten zien hoe je verantwoord airsoft. En dan zullen jullie zien dat die verplichte pang regel misschien helemaal niet nodig is.

Vragen? Bezoek mij dan op de GOIP Discord Server of stuur me Hier een bericht.

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!