En dan is het zover, je allereerste skirm. Je hebt deel een en deel twee van “Airsoft, Hoe begin ik”  goed gelezen. Je hebt je veiligheid, gear en replica helemaal op orde. Je accu’s zijn opgeladen en je hebt een voorraad BB’s waar je een wereldoorlog mee kun winnen en je hebt je aangemeld voor die gave skirm van zondag. En dan?

De pret begint natuurlijk al op de dag voor de skirm. Loop alles goed na zodat je ook echt alles bij je hebt. Niets is zo vervelend als er op de skirm achter komen dat je iets bent vergeten. Zo was ik bij mijn allereerste skirm in de zenuwen domweg de accu’s van mijn replica vergeten. Gelukkig was daar een vriendelijke Marshall die me een van zijn accu’s wilde lenen zodat ik alsnog de hele dag, zij het ietwat beschaamd, kon spelen.

Heb je alles helemaal compleet zet dan alles klaar zodat je het de volgende dag zo in de auto kunt gooien. De meeste skirms beginnen vrij op tijd en vooral als je een eind moet rijden is het vroeg dag. En als je dan alles nog bij elkaar moet pakken wordt het een haastklus met als gevolg dat je geheid wat vergeet.

En dan is het zover, skirmday Je bent op tijd naar bed gegaan en weer fris en fruitig opgestaan. Je gooit al je gear in de auto en op naar de skirm. Vertrek op tijd. Houd er rekening mee dat je op het veld je jezelf nog om moet kleden, je moet chrono’en (de schietkracht van je replica meten) en er zal een briefing zal zijn. 

Als je ruim op tijd bent kun je je rustig omkleden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je thuis al in je volledige gear hijst, al was het maar om bij een pitsstop bij een tankstation raar aangekeken te worden. Buiten dat is het een NABV regel. Maak tijdens het omkleden een praatje met de mensen om je heen en ben niet bang om te vertellen dat het je eerste keer is, je zult merken dat vrijwel niemand zich daar wat van aantrekt. 

Heb je je helemaal in je gear gehesen dan is het tijd voor de chrono. Onthoud goed dat je in de safe zone (de plaats waar je je omkleed) je je replica ten alle tijde op safe laat staan en geen magazijn in je replica doet. Magazijn er in en van safe af mag pas buiten de safe zone. Volg bij de chrono de aanwijzingen op van de medewerker/Marshall. Bij de chrono wordt de schietkracht van je replica gemeten in Joule. 1.2 Joule voor een assault klasse replica, 1.7 voor een DMR klasse replica en 2.3 joule voor een sniper klasse replica.

Schiet je replica, ondanks dat de verkoper heeft gezegd dat ie binnen de regelgeving valt, iets te hard? Dan mag je hem niet gebruiken tijdens de skirm maar geen paniek. Vraag aan wat mensen of ze je kunnen helpen. Veel airsofters hebben voldoende tech kennis om een replica die iets te hard schiet aan te passen zodat hij toch binnen de geldige joule regels schiet. 

Replica goedgekeurd en klaar om te gaan? Dan krijg je de briefing. Hierin zullen een aantal dingen de revue passeren zoals team indeling, veiligheid regels welke spelmodi er zullen worden gespeeld en diverse huishoudelijke mededelingen zoals pauzetijden enz. Luister goed zodat je weet wat je die dag te wachten staat. 

En dan is het eindelijk zo ver. Hier heb je al die tijd naar uit gekeken. De skirm. Hier ga ik niet al te veel over uitweiden, dat moet je zelf allemaal mee maken. Het enige wat ik kan zeggen is, ben niet bang, hol naar voren, duik er midden in. Probeer aan te sluiten bij een groepje wat meer ervaren spelers. In teamverband speelt het allemaal leuker. Wees eerlijk, neem je hits, twijfel je of je geraakt bent, neem het als een hit. Je krijgt nog kansen genoeg, de skirm duurt de hele dag. En maak je niet te druk als iemand anders zijn hit niet neemt. Misschien heeft ie het niet gemerkt dat je hem raakte. Een hit midden op een platecarrier voel je niet of nauwelijks. En ja, overal zul je mensen komen die hun hit niet nemen. Vloek dan een keer en ga verder. je speelt voor de lol en het is geen gevecht op leven en dood.

Een laatste tip. Eet en drink voldoende tijdens de skirm. Vooral dat laatste is erg belangrijk vooral in de warme zomers die we tegenwoordig hebben. Er is niemand bij gebaat als je wegens uitdroging knockout gaat.

Veel plezier op je eerste skirm en laat me hier  eens weten hoe het was.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!