Je hebt dus van airsoft gehoord, je hebt zo’n beetje iedere airsoft video op youtube al 3 keer gezien en wil graag beginnen. Je hebt het web afgespeurd en van jan en alleman allemaal goedbedoelde (en soms ook wel goede) adviezen gekregen. Je hebt je NABV lidmaatschap helemaal rond. Maar dan. Wat moet je wel en niet hebben, hoeveel gaat het kosten en hoe weet ik wat goed is en wat niet. Hier zal ik, met hulp van mijn  GOIP vrienden, proberen je een duwtje in de goede richting te geven.

Om te beginnen, niemand is hetzelfde en iedereen heeft andere wensen en ideeën. Alles hieronder is meer een advies, een handleiding waarvoor we hebben geput uit onze persoonlijke ervaringen.

Veiligheid
En daar zit je dan met airsoft webshop nummer zoveel op je beeldscherm. De keuze is enorm net zoals de variatie in prijzen. Maar waar moet je nou voor gaan? Laat ik het eerste advies geven, denk eens aan je veiligheid. Veiligheid is vaak een ondergeschoven kindje bij airsoft. 400 a 500 euro voor een replica rekenen mensen zonder al te veel na te denken zo af, maar een paar tientjes voor een goede bril, nah, ik neem die van een paar euro wel. Niet doen, Bezuinigen op je veiligheid levert uiteindelijk een grote kans op een bak ellende op en dat terwijl relatief goedkope middelen je prima kunnen behoeden voor pijnlijk en mogelijk zelfs blijvend letsel. Welke merken en wat dat allemaal wel niet moet gaan kosten? Daar kom ik later op terug.

Maar eerst de middelen die kunnen er voor zorgen dat je na iedere skirm weer relatief ongeschonden thuis kunt komen:

  • Een goede Bril.
  • Een mesh facemask.
  • Een goed paar schoenen.
  • Goede handschoenen.
  • Gehoor bescherming.

Een goede Bril is nodig. Sterker nog, je wordt op geen enkel airsoft veld toegelaten zonder bril. Een goede bril beschermt twee van de belangrijkste dingen die je hebt, je ogen. Ook al lijken de BB’s (balletjes van slechts 6mm) vrij onschuldig ze zijn het zeker niet en kunnen, zelfs als de schutter op een afstandje staat, je een oog kosten. De prijs van een goede bril of een paar goggles begint bij een paar tientjes. Voor mensen die al een bril dragen zijn er brillen of goggles waar een insert in gezet kan worden waarvoor je bij een vakkundige opticien glazen op sterkte in kunnen maken. Al met al zou de prijs van een bril niet uit moeten maken want niets is zo kostbaar als je ogen. 

En mesh facemask is mischien niet zo belangrijk als een bril maar behoed je wel degelijk voor een paar erg pijnlijke dingen. Het meest belangrijk zijn je tanden. Een BB die van redelijk dichtbij wordt afgeschoten breekt zonder enige moeite een tand af of schiet hem stomweg helemaal uit je mond. Het resultaat? Een hoop pijn en de volgende werkdag een bezoek aan de tandarts om dat mooie bekkie weer in oude glorie te herstellen. Ik weet niet precies zo wat zo’n grapje kost maar ik gok erop dat je voor dat bedrag toch wel een leuke eerste replica had kunnen kopen. Verder voorkomt een mesh mask dat je BB’s rechtstreeks op je gezicht krijgt, op z’n minst pijnlijk maar ook hier kunnen wondjes door ontstaan. Misschien stoer voor in de kroeg maar je man/vrouw zal het toch wat minder vinden. een mesh mask kost rond de 15 euro

Een goed paar schoenen. Ook hier raad ik aan niet op te besparen. Om te beginnen loop je er een hele dag op en niets zo onaangenaam als je halverwege de dag de blaren op je zolen hebt staan. Neem stevige hoge schoenen die goede steun geven aan je enkels. Vooral buiten loop je veel op ongelijk terrein en vooral met goedkope lage schoenen loop je het risico dat je je verstapt en je je enkel verzwikt. Gegarandeerd dat dat het einde is van je dagje lekker skirmen en kun je naar huis strompelen. Maar ook op binnenvelden kun je je makkelijk verstappen met hetzelfde resultaat. Goede schoenen zijn niet heel goedkoop maar je draagt ze niet dagelijks en je kunt er dan ook een tijdje mee doen. Mijn advies is wel om naar een winkel toe te gaan om ze goed te passen zodat je zeker weet dat ze goed zitten en je niet bij je eerste skirm een wandelende blaar wordt. Goede schoenen kosten vanaf ongeveer 100 euro.

Goede handschoenen  zijn een aanrader en nee, die zijn niet alleen voor in de winter. Handschoenen bieden een relatief goede bescherming tegen de omgeving waar je in speelt. Ook hiervoor geldt weer dat omstandigheden op buiten velden een behoorlijke aanslag op je handen kunnen zijn. Splinters van houten gebouwtjes boomschorsen en stronken en ook de diverse struiken met lelijk scherpe dorens kunnen je handen aardig open halen. Maar ook op binnenvelden kunnen de omstandigheden een behoorlijke aanslag op je handen zijn. de prijs van handschoenen begint rond de 20 a 25 euro 

Gehoor bescherming is geen must maar wel een aanrader, vooral als je van plan bent om ook in België te gaan spelen. Daar zijn de zogenaamde pyro’s (een soort knalvuurwerk) nog toegestaan en vooral in afgesloten ruimtes kan zo’n knal je behoorlijk piepende oren opleveren. Gehoor bescherming hoeft niet duur te zijn. Voor 400 schuim oordopjes van 3M betaal je rond de 35 euro. Wil je het toch wat luxer aanpakken dan zij er ook nog de zogenaamde tactical headsets, de prijzen daarvan beginnen rond de 85 euro en hebben het voordeel dat ze over de oren heen gaan en je geen risico loopt een BB op of zelfs in je oor te krijgen.  

Al met al ben je ongeveer 200 euro kwijt maar hiermee kun je je, in ieder geval wat veiligheid betreft, laten zien op je eerste skirm. Mocht je meer vragen hebben bezoek ons dan op de GOIP Discord Server of stuur me Hier een bericht.

En dan je gear (je uitrusting) en je eerste replica. Daarover heb ik het binnenkort in deel twee van Airsoft, hoe begin ik.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!