Begrijpend lezen kan voor mensen soms zo moeilijk zijn. Vorige week presenteerde de Commissie Wet wapens en munitie het langverwachte advies betreffende de herziening van de Wet Wapens en Munitie (WWM) aan de minister van justitie. Sindsdien zie ik de meest vreemde opmerkingen voorbij komen aangewakkerd door mensen die de klok wel weten te hangen maar de klepel maar niet kunnen vinden.

Laten we bij het begin beginnen. De Commissie heeft een Advies, die Hier is te downloaden, aan de minister uitgebracht. Dit advies is op geen enkele wijze een wetsvoorstel of wet en er kunnen dus ook, populair gezegd, geen rechten aan worden ontleend. Voordat het advies uiteindelijk een wet is zijn we makkelijk anderhalf tot drie jaar verder en er is geen garantie dat het advies een op een wordt opgenomen in de herziene WWM. Er kunnen dus nog een hoop zaken in de uiteindelijke wet afwijken van het advies. Hoe het hele traject van advies tot wet gaat lopen ga ik hier niet uitleggen. Een heel gedegen uitleg is Hier te vinden.

En dan zijn er nog meer zaken onduidelijk. Zo zijn er mensen stellig van overtuigd dat we onder de nieuwe wet verlost zijn van de NABV. De wens is de vader van de gedachte maar nee. Voor het aanschaffen en bezitten van airsoft replica’s hoef je, volgens het advies, geen lid te zijn van de NABV. Het advies voorziet er echter wel in dat als je wil deelnemen aan een skirm je wel lid moet zijn van een “Erkende vereniging” en momenteel heeft de NABV dat alleenrecht.

Is het dan niet mogelijk dat er tegen die tijd meerdere erkende verenigingen zijn? Misschien wel misschien niet. Er zijn organisaties bezig  met het op poten zetten van een erkende vereniging, de Airsoft Combat Association is daar een voorbeeld van. Maar er wordt in het advies geen woord gerept over meerdere erkende verenigingen naast de NABV dus het blijft koffiedik kijken.

Kortom, we weten nog helemaal niets zeker. Dit advies is een leuk begin maar zegt maar vrij weinig over de uiteindelijke nieuwe WWM. In de komende tijd kunnen er nog weet ik hoeveel zaken veranderen. De NABV heeft al duidelijk laten weten het niet eens te zijn met het advies en de kans is aanwezig dat delen van het protest (welke is te lezen op pagina 124 van het advies) alsnog worden meegenomen in het wetsontwerp.

Ik heb goede hoop maar het blijft dus een kwestie van afwachten en hopen dat we er uiteindelijk beter uit gaan komen dan hoe we erin zijn gegaan. 

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!