Zondag ochtend om 4 uur opstaan is nou niet bepaald een van mijn favoriete bezigheden maar hey, je moet wat over hebben voor je hobby. Zelfs een nachtje van maar 5 uurtjes slaap. En ik moet zeggen, de onchristelijke wekker tijd en de rit van twee uur naar het Belgische Barchon is het waard want fort Barchon is een van de meest unieke velden waar ik ooit ben geweest. 

Fort Barchon is een fort bij het Belgische dorp Barchon. Het was een van de 12 forten van de fortenring rond Luik en werd zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. De constructie van dit fort maakt dit een uniek veld. Het begint met de “gracht” die om de hoofdmoot van het veld loopt. Ongeveer 6 meter diep en 10 meter breed van waar uit je op meerdere punten de tunnels in kunt die onder het hele complex door lopen.

In de gracht staan nog gebouwtjes waar je niet in kunt maar die je wel als dekking kunt gebruiken, en dat is soms hard nodig want de gracht is niet de buitenrand van het veld. Rondom de gracht is nog een smalle strook  waar je om het hele veld heen kunt lopen met als gevolg dat je, als de tegenpartij deze strook in handen heeft, in de gracht van bovenaf onder vuur kan worden genomen. Van af deze strook loopt er ook een brug naar het middenveld boven de bunkers.

Over het middenveld valt niet heel veel te vertellen. Een mooi stuk van het veld met bomen, bosjes en wat kleine hoogte verschillen die het lastig maken om het veld in te nemen en vast te houden. Te meer omdat er vanuit de gracht meerdere punten zijn waar je omhoog kunt komen. Een leuke uitdaging voor mensen die tactisch willen spelen dus.

 

Maar het meest bijzondere aan fort Barchon zijn de tunnels die onder het complex door lopen. Het hele tunnelsysteem met veel kleine en lage gangetjes, trappen en wat grotere ruimtes laat meteen zien waarvoor het gemaakt is. Veiligheid voor de eigen troepen en het moeilijk maken voor eventuele indringers.De tunnels geven de speler een continue  gevoel van onzekerheid omdat er zoveel bochten hoeken en kleine ruimtes zijn waar overal te pas en te onpas een tegenstander kan zitten. Ik heb dan ook meerdere malen gehad dat ik het hart in de keel had zitten. Speel je graag cqb dan is dit fantastisch.

Meteen een waarschuwing hierbij. Je door het tunnelsysteem begeven vraagt wel enige voorzichtigheid. De tunnels zijn redelijk verlicht maar vochtig en dus hier en daar glad en de doorgangen zijn van laag en van massief beton. Ga je hier rennen dan is een onplezierig einde van je speeldag vrijwel gegarandeerd.  


Goede gehoorbescherming is geen overbodige luxe. In België zijn granaten toegestaan die vele malen harder knallen dan de speeltjes die we in Nederland mogen hebben. Dat in combinatie met het echo festijn in de betonnen tunnels zorgt ervoor dat gehoorbeschadiging een reëel risico is. En neem maar van me aan, er wordt in de tunnels rijkelijk gebruik gemaakt van granaten.

Fort Barchon heeft dus voor ieder wat wils, woodland, cqb en ondanks dat het niet een echt sniperveld is kunnen ook snipers hier goed uit de voeten. 

De skirms op fort Barchon worden georganiseerd door airsoften.be met als groot opperhoofd de Dirk de Winter. Een man naar mijn hart met een grote passie voor airsoft en een no nonsense aanpak. De skirm was goed georganiseerd en de marshalls waren zoals ze horen te zijn, vriendelijk, behulpzaam en soms hier en daar wat streng (wat af en toe ook wel nodig is). Er is geen pang regel en ook het schreeuwen als je een granaat gooit is niet nodig. Tijdens de lunch is er uiteraard de mogelijk tot het nuttigen van een vette hap tegen normale prijzen.

De safety briefing is misschien wat lang maar dat heeft zeer zeker te maken met het veld. Fort Barchon is een veld wat, als je je niet goed aan de regels houd, gevaarlijke elementen heeft. De tunnels zijn, zoals ik eerder vertelde, vochtig en glad, de gracht is zes meter diep. Donder je naar beneden heb je echt een probleem.

Dirk probeert op zijn eigen manier mensen te doordringen van het feit dat als je je nuchtere verstand gebruikt alles veilig zolang je je aan de regels houd maar dat als je je niet aan de regels houd er (redelijk grote) risico’s zijn. En niemand zit te wachten op sukkels die zich willens wetens niet aan de regels houden en daarmee zichzelf en anderen in gevaar brengen. Hou je je niet aan de regels dan zal Dirk er geen twee keer over nadenken om je bij kop en kont van het veld te smijten. Maar buiten dat is ie volgens mij gewoon een grote teddybeer. 😄

Conclusie, zou ik dit veld aanraden? Absoluut! Fort Barchon heeft alles wat een airsofter wil. Vind je de rit te lang om s’ochtends om vier uur je nest uit te moeten? Er zijn mogelijkheden om te overnachten voor de skirm met zelfs s’ochtends een ontbijt. Kijk voor meer informatie op airsoften.be.

Dirk en iedereen bij airsoften.be, bedankt voor de gastvrijheid en een hete maar fantastische dag!

Gerelateerde Afbeeldingen:

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!