Zoals ik in mijn vorige post al schreef, het is schitterend weer. Sterker nog, het is heet, bloedheet en dat zal deze zomer nog veel vaker voor gaan komen leert de ervaring van afgelopen jaren. En airsoften in hoge temperaturen kan de nodige risico’s met zich mee brengen. Waar het risico op oververhitting al op lagere temperaturen op de loer ligt, gezien de veelal stevige beschermende kleding en gear zoals bijvoorbeeld dikke platecarriers, zijn de risico’s bij de temperaturen zoals we die tegenwoordig in de zomers veelal hebben een stuk hoger.
En laten we we eerlijk zijn, we voelen ons behoorlijk badass als we in onze uitrusting over het veld stuiteren maar op een uitzondering hier en daar zijn de meesten van ons absoluut niet getraind op een zware belasting in hoge temperaturen. We zijn tenslotte echt geen getrainde commando’s of mariniers (nee echt niet) en zelfs voor hun is hitteletsel een reëel risico.
Om eventuele vragen en/of opmerkingen voor te zijn, ik ben geen arts en/of professioneel hulpverlener. Ik heb alleen een beperkte kennis van EHBO.
Maar wat zijn de risico’s van deze hoge temperaturen dan? Er zijn er een paar. Uiteraard is er zonnebrand dus smeren, smeren en nog eens smeren (zei ik al dat je moet smeren?). De volgende is zonnesteek. Wat een zonnesteek is en wat je kunt doen om het te voorkomen legt het Rode Kruis hier uit op hun website. En dan is er nog hitte uitslag en wat dat is legt het Rode Kruis hier uit op hun website.Uiteraard ook met een uitleg wat je ermee moet doen.
Het grootste risico is oververhitting en een hitteberoerte. Een hitteberoerte ontstaat wanneer je hartslag hoog is en je lichaamstemperatuur 40 graden Celsius of hoger bereikt. Dit veroorzaakt dat de hersenen niet meer op een goede manier kunnen functioneren en er risico bestaat op het ontstaan van schade aan de hersenen. Spoiler alert, ja je kunt er aan dood gaan.
Het angstige aan een hitteberoerte is dat je hem niet aan voelt komen en je hebt hem voor je het weet. Je medespelers kunnen de symptomen vrij simpel herkennen maar dan is het eigenlijk al te laat maar beter laat dan nooit. Hieronder zie je hoe je een bij een medespeler hitteberoerte herkent en wat je moet doen. Met dank aan het Rode Kruis Nederland.
Wat stel je vast bij een hitteberoerte?
1: Het slachtoffer heeft een hoge lichaamstemperatuur (soms wel 41°C of hoger).
2: Er is sprake van abnormaal gedrag, hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid, angst, kans op toeval (insult).
3: Het slachtoffer heeft een rode huid maar zweet niet.
4: Snelle hartslag en moeilijke ademhaling.
5: Misselijkheid, vermoeidheid, slap voelen.
6: Mogelijk bewustzijnsverlies en bewusteloosheid.
Dit zijn de symptomen van hitteberoerte. Let op dat hitteberoerte niet alleen bij hoge temperaturen voor kan komen. Het risico is bij de huidige temperaturen groter maar is ook zeer zeker in de koelere jaargetijden aanwezig.
Wat doe je bij een hitteberoerte? (conform geupdate NREH 2021)
1: Bel of laat 1-1-2 bellen bij oververhitting als het slachtoffer suf of verward wordt, ongecoördineerd is of evenwichtsstoornissen heeft (hitteberoerte).
2: Controleer steeds de vitale functies en verleen zo nodig levensreddende hulp.
3: Meet de temperatuur met een (oor)thermometer: > 36,5 gr. Celsius
4: Leg het slachtoffer neer en geef rust in een koele omgeving.
5: Verwijder (zo veel mogelijk) kleding van het slachtoffer.
6: Koel agressief door het gebruik van doeken gedrenkt in water met ijs (vervang elke 2 minuten de doeken), door coldpacks in hals, oksels liezen en eventueel knieholtes te leggen in combinatie natte doeken op het slachtoffer leggen, het besproeien met koud water met een douchekop of gieter of het gebruiken van een ventilator op een natte huid.
En natuurlijk laat je meteen een marshall van de organisatie erbij komen. De meeste velden zullen als het goed is een of meerdere ehbo’ers of bhv’ers rond hebben lopen.
Maar nu, hoe voorkom je al deze onaangename zaken. Om te beginnen met nuchter verstand. Airsoften bij temperaturen boven de 30 graden is, in mijn beleving, op z’n minst onverstandig. In ieder geval voor mensen die niet goed getraind zijn. Wil je kost wat kost toch spelen onthoud dan dit. Ken je grenzen en zoek ze niet op. Stop als je lichaam aangeeft dat het niet meer kan. Je bent aan het airsoften en niet op een top secret missie in Afghanistan. En pas je uitrusting aan op de warmte. Ik weet dat een t-shirt en cargo shorts niet ideaal zijn maar bij deze temperaturen is een volledige uitrusting smeken om problemen. En verder heeft het Rode Kruis nog een aantal goede tips.
1: Start niet te snel en laat je lichaam goed wennen aan de warmte.
2: Pas je tempo aan en luister goed naar je lichaam.
3: Blijf goed drinken.
4: Drink ook grote slokken per keer, want met kleine slokjes wordt de maag minder goed geprikkeld voor de spijsvertering.
5: Naast goed drinken, is eten ook belangrijk. Zorg dat je voldoende suikers en zouten binnenkrijgt.
6: Rust en slaap de dagen voor het evenement voldoende. Zo sta je fit aan de start!
Als aanvulling hierop kreeg ik op facebook van collega marshall Ewald Gartner het volgende advies, Hartelijk dank daarvoor.
De betere definitie is niet suikers en zouten, maar electrolyten en mineralen. Er zijn erg veel mensen die denken dat een hamburger en een red bull genoeg is om te helpen. Ik heb nieuws voor hen: Nee. Qua electrolyten heb ik poeder waar ik het ene deel voor aanvang drink (soort extran / AA drink) en het tweede deel in de pauze. Uiteraard kun je dit ook vervangen door bovengenoemde merken. Er zitten hier ook verschillende mineralen in, waar het meteen makkelijk maakt. De mineralen worden hier ook voornamelijk door aangevuld.
Het Rode Kruis Nederland heeft ook een mooie EHBO app waarvan ik denk dat zowiezo iedere airsofter op zijn telefoon moet hebben. De links voor de diverse platformen vind je Hier.
Tot zover dit “bangmaak” verhaal. Het is een beetje “Doom and Gloom” maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben. En voor iedereen die de komende dagen toch gaan airsoften ( jullie zijn stiekem toch wel bikkels) Stay safe and happy hunting!
Meer vragen en/of opmerkingen over dit artikel? Laat hier een berichtje achter