Ik heb de wijsheid niet in pacht en ja, ook ik kan iets wel eens verkeerd interpreteren. Zo ook in het geval van mijn post Die NABV toch van 2 juli. Hierin melde ik dat de NABV in haar laatste nieuwsbrief schreef dat het verboden was  om je replica naar Airsoft Combat Support in  Munnekezijl te vervoeren. Afgelopen maandag kreeg ik een net mailtje van de NABV dat dat toch echt niet klopte.

“Met veel interesse je blog gelezen. Daarin is een kleine onjuistheid geslopen. Ik hoop dat je die wilt corrigeren. De NABV heeft in haar artikel in de nieuwsbrief niet gesteld dat iemand zijn airsoftapparaat niet naar Munnekezijl mag vervoeren. Uiteraard mag je je airsoft apparaat naar een wapenhandelaar vervoeren. Hoe wil je die expert anders onderhoud laten plegen?”

En ja, ze hebben gelijk. Het staat er ook niet. Je moet echter wel heel goed lezen want heel erg duidelijk is het niet. Na het stukje nog een paar keer goed te hebben gelezen wordt er op nogal onhandige manier verteld dat het voor NABV leden verboden is deel te nemen aan een evenement welke niet is goedgekeurd door de NABV. En eerlijk is eerlijk, ik heb het stuk niet goed geïnterpreteerd en dus is mijn conclusie dat de NABV onjuiste feiten verspreid onjuist. In ieder geval wat het transport van replica’s betreft.

Want na deze “kleine onjuistheid” komt er nog een heel stuk waarin de NABV los gaat op het feit dat skirms bij een organisator die niet is goedgekeurd door de NABV verboden zijn. In mijn post van 2 juli verwijs ik naar Airsoft Combat Support in  Munnekezijl want iedere airsofter die ook maar enig idee heeft wat er speelt kan op zijn klompen aanvoelen dat de NABV daar op doelde:

“Dat is een mooie casus, inderdaad. Blijkens de gepubliceerde erkenning (vergunning) heeft deze wapenhandelaar toestemming gekregen om apparaten te verhuren (over te dragen) aan leden en introducés van de NABV “voor zover dit plaatsvindt binnen de reikwijdte van 17a tot en met 17h van de WWM”. Het is belangrijk om deze voorwaarden erbij te pakken.”

Ok, laten we die er eens bij pakken:

17a: “Van het verbod in artikel 13, eerste lid, van de wet wordt vrijstelling verleend voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband aan personen die ten minste de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en door middel van een bewijs van lidmaatschap kunnen aantonen lid te zijn van een door de Minister erkende airsoftvereniging.”
 
Gaan we. Ik ben een persoon die de leeftijd van 18 jaar al een behoorlijke tijd is gepasseerd, Check. Ik kan door middel van een bewijs aantonen lid te zijn van een door de Minister erkende airsoftvereniging. Check. Ik heb dus volgens artikel 17a van de Wet Wapens en Munitie een vrijstelling voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband.
 
De NABV zegt hierover dan het volgende:
 
“Op basis van de gepubliceerde erkenning ligt de conclusie voor de hand dat de wapenhandelaar van de afdeling korpscheftaken een vergunning heeft gekregen om airsoft apparaten te verhuren voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband aan leden van de NABV en introducés van de NABV. Zij mogen die die sport alleen beoefenen in verenigingsverband. Daarop dient de wapenhandelaar zelfs expliciet toe te zien, staat er in zijn vergunning.”
 
Ok, Airsoft Combat Support in  Munnekezijl mag dus airsoft apparaten verhuren voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband aan leden van de NABV en introducés van de NABV. Let op de term verenigingsverband. Nergens is terug te vinden dat dat de vereniging de NABV moet zijn. De evenementen worden georganiseerd onder de Airsoft Combat Association (vereniging) vlag. Waardoor het ook een vereniging activiteit is op het ACS Compound welke is erkend door de Korpschef bij monde van de politiechef van eenheid Noord-Nederland. Nu ben ik geen advocaat of rechtsgeleerde maar dit komt op mij vrij sluitend over.
 
Verder haalt de NABV in de mail nog even terloops uitspraak van een rechter in de zaak aan die Airsoft inc. aan de broek kreeg van een verhuurder. Daarin doet de rechtbank Den Haag onder andere de uitspraak dat Airsoft Inc. in strijd heeft gehandeld met artikel 13 WMM in verbinding met artikel 17a lid 1 van de Regeling Wapens en Munitie door airsoft activiteiten te organiseren zonder lid te zijn van de NABV. Maar deze uitspraak zegt niets over een eventuele rechtszaak waar het daadwerkelijke item wel of geen lidmaatschap van de NABV aan de kaak wordt gesteld. Jurisprudentie is een aanknopingspunt voor de rechtspraak in latere, soortgelijke gevallen en dus geen richtlijn.
 
Ik blijf dus bij mijn standpunt dat de NABV bewust verkeerde informatie blijft verspreiden. Ik vraag me alleen af waarom. Waar is de NABV zo bang voor. Waarom willen ze pertinent de enige “erkende” airsoft vereniging zijn. Zijn ze bang hun status kwijt te raken als de vereniging die airsoft mogelijk maakte in 2013. Zijn ze bang dat een andere vereniging het zoveel beter gaat doen zodat de NABV overbodig wordt? Of spelen er andere zaken waarvan de NABV niet wil dat de Nederlandse airsofters, waarvoor ze de Belangen vereniging zijn, deze te weten komen?
 
Of is het gewoon de angst dat de revisie van de WWM  negatief uit zal pakken voor de NABV en ze hun positie als “De” airsoft vereniging gaan verliezen en dus nu hun stempel op de airsoft community willen drukken? Ik heb geen idee.
 
En als afsluiter. Ik ben absoluut niet tegen de NABV. Ik ben dankbaar dat ik dankzij de NABV kan airsoften. Waar ik wel tegen ben is de manier waarop de NABV als een absolute alleenheerser die geen enkele andere organisatie naast zich duld. Shame on you NABV, shame on you.
 
 
    

   

3.7 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!