Een bombshell in het Nederlandse airsoft wereldje. Geheel uit het niets kwam de NAV (ja ik laat de B met opzet weg, hierover later meer) dat er begin 2021 in opdracht van de gemeente een verkennend bodemonderzoek was uitgevoerd bij het voormalige Dark Forest in Ulicoten. Hierbij was, volgens de Omgevingsdienst West en Midden Brabant, ernstige vervuiling van de bodem geconstateerd door de stoffen zink en barium welke kunnen worden gevonden in zwaardere bio degradable BB’s. Letterlijk schrijft de Omgevingsdienst West en Midden Brabant het volgende.

“In beide bodemmonsters zijn significante overschrijdingen van de interventiewaarde aangetoond met barium en/of zink. […] De bodem is door de airsoftballetjes sterk verontreinigd geraakt.”

Als reactie heeft de NAV In overleg met het voormalige Dark Forest adviesbureau Milon opdracht gegeven om een nader bodemonderzoek uit te voeren. Uit dit onderzoek bleek dat er op geen enkele manier sprake was van enige vervuiling van de bodem en het grondwater. De conclusie van adviesbureau was als volgt:

“De airsoftballetjes die aanwezig zijn op en direct onder het maaiveld hebben geen bodemverontreiniging veroorzaakt.”

Case closed zou men dus zeggen, maar nee. De abjecte prutsers van omgevingsdienst West en Midden Brabant moesten en zouden hun gelijk halen en ondanks dat ze accepteerden dat er geen sprake was van  bodemverontreiniging van het voormalige dark forest stelde men in december 2021 dat, omdat de metalen in de Bio BB’s in de bodem terecht zouden kunnen komen, het nodig was om de bodem schoon te maken en dat  er sprake was van een mogelijk milieugevaar als ze bleven liggen.  

Welke conclusie hieraan verbonden moet worden laat ik aan iedereen zelf over maar ik vind het opvallend dat ondanks de duidelijk uitspraak van adviesbureau Milon dat er geen enkele bodemverontreiniging is geconstateerd de voormalig exploitant van Dark Forest toch de boel moet laten opruimen. En in plaats dat de NAV de poot stijf houd met de resultaten van adviesbureau Milon in de hand en tegen het onhandige gestuntel van omgevingsdienst West en Midden Brabant ingaat gaat de NAV braaf zitten jaknikken. En  daarmee geven ze feitelijk aan dat niet Milon maar de omgevingsdienst gelijk heeft en de BB’s milieuvervuilend zijn. De nu nog open airsoft organisatoren zullen de NAV erg dankbaar voor deze schop in de kloten na toch al twee jaar van corona bagger   

Nog een ding is dat nadat de problemen zichtbaar werden in april 2021 de NAV twee maal een aantal merken BB’s heeft laten testen door Intertek Polychemlab in Geleen. Eenmaal in mei 2021 en eenmaal in juni 2021 en de resultaten waren 26 juli bekend en zijn hier en hier te vinden. Ik ga niet pretenderen dat ik de onderzoekspapieren van Intertek snap en het zal allemaal wel kloppen. Maar wat er bij mij niet in gaat is dat in de periode tussen juni 2021 en februari 2022 geen verder onderzoek is gedaan naar eventueel meer merken en gewichten BB’s buiten de, het wel zeer beperkt aantal, samples die de NAV al had laten testen door Intertek.

En daarmee kom ik aan bij de de term NAV. Deze vereniging presenteert zich graag als de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging maar ik denk dat men het Belangen gedeelte wel mag laten vallen. Natuurlijk kan  de NAV natuurlijk niets kan doen aan een teveel van Zink en Barium in de zwaardere BB’s en het amateuristische gepruts en de trage reactie van de Omgevingsdienst West en Midden Brabant. Maar het laffe gedrag ten opzichte van de Omgevingsdienst en het gebrek aan transparantie naar leden, die de NAV wel vaker tentoon stelt, geeft wel aan dat de B niet thuishoort bij de NAV.

En dan in plaats van de bevindingen meteen publiek te maken en organisatoren en leden op de hoogte te brengen van de eventuele gevolgen vond de NAV het dus schijnbaar nodig om de resultaten achter gesloten deuren te houden. Waarschijnlijk uit angst dat er leden zouden gaan afhaken. Voor dat laatste zou ik nog enig begrip op kunnen brengen ware het niet dat de NAV ook organisatoren tot het laatste moment volledig in het ongewisse heeft gelaten.

Na een half jaar onderzoek *kuch*neuspeuteren*kuch* heeft de NAV de problemen dus lekker makkelijk bij de organisatoren gelegd, althans daar lijkt het op dit moment wel op. Organisatoren die nu een bak aan paniek maatregelen moeten treffen. Lekker makkelijk NAV. En wij mogen dus, afhankelijk van op welk veld we spelen 2 of 3 verschillende merken BB’s van 0.20 gram gebruiken. Mensen met DMR’s en bolt action snipers kunnen hun replica’s dus wel in de kast zetten. Sommige velden zoals Copperhead Tactical (die de prijs al heeft moeten verhogen) en Veluwe Airsoft staan nog wel zwaardere bio BB’s toe maar zitten net als andere velden met een bak aan extra maatregelen waar spelers niet echt blij mee zullen zijn en moeten maar zien of ze de skirms nog wel vol kunnen krijgen.

Erg B waardig NAV. [NOT]

Ik zie nu ook veel reacties van mede airsofters dat ze of willen stoppen of in landen als Belgie en Duitsland willen gaan airsoften. Doe dat A.U.B. niet. Steun de Nederlandse velden, ze verdienen het. Onze Nederlandse organisatoren kunnen hier ook niets aan doen en na 2 jaar corona ellende zou dat voor een aantal velden de nekslag kunnen betekenen. Het is nu even de tanden op elkaar en doorbijten maar er komt echt wel een oplossing. Daar ben ik van overtuigd. Ik ben alleen bang dat we die niet van de NABV moeten verwachten 

Dus NAV, Leg mij nu eens uit waarom die B terug zou moeten in de naam want heel veel airsofters, waaronder ik, zien echt geen belangen behartigd. Ik ben via mijn contactformulier bereikbaar.

 

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!