Op 5 augustus schreef ik een post over de nieuwe ontheffing voor airsofters en wat je feitelijk aan die ontheffing hebt. Die hele post kun je hier lezen. Gezien de reacties van verschillende organisaties en de NABV was de conclusie dat je ondanks een mooie ontheffing nog gewoon lid van de NABV moet zijn om meer als 6 keer per jaar te mogen spelen bij NABV aangesloten organisaties. Twee of drie uitzonderingen daargelaten.
 

Fast Forward naar 26 augustus 2023. De NABV geeft in een mail naar de de aangesloten airsoft orga’s een uitgebreide uitleg, welke je hieronder kunt vinden, over de stand van zaken rond de ontheffing. Lang verhaal kort, met de ontheffing mag je airsoft replica’s kopen, bezitten en vervoeren maar om te kunnen spelen bij een NABV goedgekeurde organisatie moet je toch echt lid zijn van de NABV.
 
En de NABV is daar stellig in en laat weten uitvoerig voor het opstellen van het bericht uitvoerig te hebben gesproken met het ministerie van justitie en juristen. Maar daar wringt in mijn ogen de schoen. Als alles zo uitvoerig is besproken met het ministerie van justitie waarom zien we dan geen officiële reactie van dat ministerie zelf en moeten we het maar doen met vage een verwijzing naar en even vaag gesprek? Om eerlijk te zijn vind ik dit de geloofwaardigheid van de NABV niet ten goede komen.
 
Verder valt er nog meer op aan het bericht. De NABV doet behoorlijk moeite de legitimiteit van de ontheffing te ondermijnen door meerdere malen te beschrijven dat een ontheffing bepaalde rechten lijkt te te geven. De NABV zegt het volgende:
 
“De ontheffing lijkt het recht te geven om airsoft apparaten te bezitten en aan airsoftsport te doen.”
 
In de ontheffing staat echter het volgende:
 
“1: De ontheffing geldt alleen voor airsoftapparaten, waarbij onder airsoftapparaten worden verstaan lucht, gas of veerdrukwapens met een maximale schotkracht van 3,5 joules en die voor wat betreft vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens. 
2: De airsoftapparaten in vorenbedoelde zin mogen enkel voorhanden worden gehouden voor de beoefening van de airsoftsport, waarbij onder airsoftsport wordt verstaan een aan regels gebonden sportactiviteit die recreatief of in competitieverband wordt beoefend en waarbij de beoefenaars zich houden aan de regels van de bij deze onthefflng gevoegde bijlage”
 
Verder stelt de NABV dat het lijkt dat de ontheffing ook het recht geeft om te reizen naar locaties waar airsoftsport georganiseerd wordt of kan worden.
 
Maar wat zegt de ontheffing:
 
“Het vervoer ven de airsoftapparaten vindt plaats langs de weg en binnen het tijdsbestek welke redelijkerwijs zijn geboden voor, het vervoer tussen de woning en de schietbaan,  het vervoer tussen de woning en bijeenkomsten en beurzen in het kader van de airsoftsport of voor de beoefening van de airsoftsport te gebruiken wedstrijd terreinen, het vervoer tussen de woning en de erkende wapenhandelaar,  het vervoer van en naar de landsgrens teneinde een airsoftapparaat te doen binnenkomen of uitgaan.”
 
De ontheffing is dus duidelijk en van “lijkt” is dus geen sprake en ik kan dit enkel en alleen interpreteren als een (nogal zwakke) poging van de NABV twijfel te zaaien bij de lezers van het bericht.
 
Blijft de vraag of een ontheffing houder mag airsoften op bij NABV aangesloten velden. Ja, mits de ontheffing houder wordt aangemeld als introducee met dus als beperking dat hij max. 6 keer per jaar kan spelen. De NABV heeft zich in het licentiereglement ingedekt. Velden die ontheffing houders toelaten zonder deze als introducee aan te melden overtreden 9 en 13 van het licentiereglement en artikel 6 van het huishoudelijk reglement. Deze kun je trouwens hier vinden.
 
En als laatste. Voor ik weer van alle kanten om de oren wordt geslagen met de opmerking dat de huidige NABV regelgeving voor de rechter geen stand houd raad ik je het volgende aan. Sleep de NABV voor de rechter en zorg dat die uitspreekt dat dat de NABV regelgeving niet rechtsgeldig is. In dat geval zal ik met alle liefde rectificeren. Tot die tijd blijft het feit dat de NABV, hoe twijfelachtig dat misschien ook lijkt, bepalen wie er op NABV goedgekeurde velden mag spelen en wie niet
 
Hieronder vind je het bericht welke de NABV op 26 augustus naar buiten bracht: 
 
Sinds deze zomer is het mogelijk dat individuen een ontheffing krijgen voor het voorhanden hebben van airsoftapparaten ten behoeve van de airsoft. Voorheen was dat voorbehouden aan leden van door de minister erkende verenigingen en introducés van die leden. We hebben daardoor te maken met een nieuwe situatie.
 
Verschillende organisaties hebben aangegeven te zijn benaderd door een ontheffinghouder met de vraag of hij mag spelen, en onder welke voorwaarden. In zijn communicatie lijkt hij te suggeren dat sommige organisaties hem die ruimte al geboden hebben. In deze e-mail gaan we nader in op de vraag of iemand met een ontheffing mag deelnemen aan airsoftsportevenementen. Daarvoor kijken we naar wat je met een ontheffing mag, wat de NABV mag, en welke ruimte je op basis van de regelgeving hebt.
 
Voor het opstellen van dit bericht hebben we uitvoerig gesproken met het ministerie van justitie en juristen. De ontheffing lijkt het recht te geven om airsoft apparaten te bezitten en aan airsoftsport te doen. Iemand met een ontheffing mag dus in zijn huis met zijn airsoft apparaten schieten om te trainen. De ontheffing lijkt ook het recht te geven om te reizen naar locaties waar airsoftsport georganiseerd wordt of kan worden. Dat zou ruimte bieden om te schieten op schietsportcentra en bij schietsportverenigingen. Met een ontheffing mogen airsoft appaten ook worden vervoerd naar en voorhanden gehouden worden op wedstrijdterreinen voor airsoftsport. De persoon zal in elke van deze gevallen de originele ontheffing moeten tonen.
 
De ontheffing is echter geen golden ticket voor deelname aan airsoftsport evenementen die in verenigingsverband van de NABV worden georganiseerd. Daaraan zijn voorwaarden gekoppeld. Het ministerie is stellig: Aan georganiseerde airsoftsport in verenigingsverband mogen leden, introducés van leden en uitgenodigde buitenlandse spelers deelnemen. Iemand met een ontheffing die geen lid is, kan dus enkel deelnemen als introducé van een ander lid. Dit volgt uit de Circulaire Wapens en Munitie waar de contouren van de NABV in zijn geschetst.
 
Ook in verschillende reglementen van de NABV staat dit zo uitgewerkt, onder andere in het Huishoudelijk Reglement, het Licentiereglement en de statuten. Een organisatie die een speler, die niet lid of introducé is, laat deelnemen aan een airsoftsport evenement, overtreedt de artikelen 9 en 13 van het licentiereglement, en artikel 6 van het Huishoudelijk Reglement. Het maakt daarvoor niet uit of die persoon een ontheffing heeft of niet. Deelnemers moeten namelijk lid zijn, introducé zijn, of een buitenlandse speler met een exemption zijn.
 
De conclusie is daarmee de volgende:Personen met een ontheffing kunnen maximaal 6 keer per jaar deelnemen aan airsoft evenementen van de NABV, mits ze als introducé zijn geregistreerd. Anders dan een ‘reguliere introducé’ mag een ontheffinghouder eigen airsoft apparaten meenemen, op vertoon van de originele ontheffing. Als een ontheffinghouder vaker dan 6 keer als introducé deelneemt of zonder introducébewijs meedoet aan een NABV-event, kan dit worden beschouwd als een schending van die ontheffingsvoorwaarden. Voor organisaties geldt in die situatie dat ze buiten licentievoorwaarden van de NABV handelen. We willen je daarom adviseren om de procedures nauwgezet te volgen.

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gert jan
gert jan
7 maanden geleden

Als elke airsofter een ontheffing zouden aanvragen en zijn of haar lidmaatschap zouden opzeggen dan zou het monopoly van de NABV een flinke klap krijgen.

error: Content is protected !!