De nieuwe WWM is er. (Nou ja, het advies dan)

 

Het is eindelijk zo ver. De Commissie Wet wapens en munitie die advies uit moet gaan brengen over de herziening van de wet wapens en munitie heeft haar advies klaar en zal deze op 20 december presenteren aan de minister van justitie. Wat betekend dit voor ons airsofters.

Om te beginnen, de veranderingen voor airsofters zijn opgetekend, en naar ik begrijp tegen de wens van de commissie in te vroeg, naar buiten gebracht door de nabv en een aantal dingen zullen dus enigszins gedramatiseerd worden gepresenteerd. Hoe geheel correcte advies kunnen we pas na 20 december inzien als de commissie deze openbaar heeft gemaakt. Hieronder som ik de meest belangrijke adviezen op.

Airsoftwapens vrij om te bezitten en kopen.

De commissie wil airsoft replica’s verplaatsen naar een nieuwe categorie C verplaatsen die vergelijkbaar is met de huidige cat IV. Om airsoft replica’s te kopen en in huis te hebben is dus geen lidmaatschap van de NABV meer nodig. Het mag dan ook wel tijd worden. In de huidige wetgeving moet je voor het bezit van een airsoft replica, gewoon speelgoed dus, lid moet zijn van een erkende vereniging en iedere vier jaar een VOG overleggen. Maar bij diverse winkels kun je een perslucht buks caliber .50 met een kracht van max. 950 Joule bestellen en hoef je alleen een legitimatie bewijs te laten zien. Erg krom lijkt mij.

Bovendien is het huidige verbod op verkoop van airsoft replica’s aan mensen die geen lid zijn van een erkende vereniging pure symboolpolitiek want het is zo gemakkelijk om airsoft replica’s uit het buitenland te verkrijgen zonder enige controle dat een kwaadwillend persoon binnen een paar weken een heel arsenaal aan replica’s in huis kan hebben.

Hogere straf bij misbruik.

De commissie voorziet dat als het kopen en bezitten van airsoft replica’s makkelijker wordt het risico dat airsoft replica’s worden misbruikt (lees, debielen die met zo’n ding op straat rond gaan lopen zwaaien) hoger wordt en adviseert dan ook de straffen voor misbruik te verzwaren. In mijn optiek een goede zaak en deze verzwaring hadden ze al veel eerder moeten doen.

Lidmaatschap erkende vereniging verplicht bij deelname aan een evenement.

Wie deel wil nemen aan een evenement, zoals een skirm, training etc. zal nog steeds lid moeten zijn van een erkende vereniging. Uiteraard geeft de NABV aan dat bij deelname aan een evenement lidmaatschap van de NABV (want momenteel enige erkende vereniging) verplicht is. Ik heb echter goede hoop dat zodra de herziene wet wapens en munitie is doorgevoerd het Ministerie van Justitie makkelijker zal worden met het goedkeuren van nieuwe erkende verenigingen.

Zwaardere eisen voor het lidmaatschap van een erkende vereniging. 

Momenteel is het zo dat alleen een Verklaring Omtrent gedrag nodig is om lid te worden van een erkende vereniging. De commissie wil hier een een toets van bekwaamheid of geschiktheid aan toevoegen.Het is natuurlijk een beetje  afhankelijk van wat die toets in gaat houden maar op zich vindt ik dit wel een manier zaak om op voorhand het kaf van het koren te scheiden. 

Jongeren onder 18.

De commissie adviseert dat jongeren onder de 18 ook lid mogen worden van een erkende vereniging mits ze voldoen aan de toegangseisen. Ze mogen zelf geen replica’s bezitten maar onder bepaalde voorwaarden wel gebruiken bij lid organisaties. Wat de leeftijdsgrens gaat worden en wat de voorwaarden zijn is nog niet bekend maar ik vind dit een goede zaak. De jeugd heeft de toekomst en mits goed opgevoed in de sport kan dit de groei van airsoft bevorderen. Veel mensen vinden jongeren in airsoft niet verantwoord maar mijn ervaring in België met jongeren is goed tot op het punt waar ze zich beter gedragen dan sommige volwassen spelers hier in Nederland.

De NABV.

De NABV is uiteraard niet blij met dit advies omdat het feitelijk een bom legt onder de monopolie positie van de NABV. Mensen die airsoft replica’s puur en alleen hebben als verzamel objecten kunnen hun NABV lidmaatschap opzeggen als dit advies over wordt genomen en wordt omgezet in een daadwerkelijke wet. Verder wordt met dit advies de deur open gezet voor meerdere erkende verenigingen waardoor de NABV concurrentie kan gaan krijgen iets waar de NABV niet blij mee zal zijn. Buiten het verlies aan alleenrecht is er een kans dat de jaarlijkse inkomsten substantieel terug gaan lopen omdat leden overstappen naar andere erkende verenigingen. 

Mijn mening.

Om te beginnen. Alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke mening. Daar mag je het mee eens of oneens zijn en ik ga een goed gesprek en/of discussie niet uit de weg. Ik ben geen NABV hater, in tegendeel, Ik ben de NABV dankbaar dat ze airsoft in Nederland mogelijk hebben gemaakt. Maar ik ben het niet eens met de manier waarop de NABV een aantal zaken aanpakt en het monopolistische gedrag van de NABV. 

Dat gezegd hebbende ben ik wel te spreken over de aanpassingen voor airsoft in de wwm zoals die nu bekend zijn. Het is natuurlijk nog even afwachten op het daadwerkelijke advies welke op 20 dec zal worden uitgebracht en of het allemaal wel zo voordelig uit zal vallen voor onze sport. We zullen het gaan zien.

*Note

Dit artikel kan onderhevig zijn aan wijzigingen wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt. Vragen of opmerkingen. mail me capt@toothless.nl

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!