Airsoft kan en mag weer. Het is schitterend weer dus iedereen (behalve ik, mijn enkel heeft na een kneuzing nog een paar weken rust nodig) duikt weer de bossen in om iedere eventuele tegenstander voor de noten te schieten.

Er is echter een serieus risico voor iedereen die buiten speelt. Nou ja, wel meer natuurlijk, maar ik beperk mij hierbij even tot onze grote vriend Ixodida oftewel op z’n plat Hollands de Teek.

Voor de mensen die nog niet weten wat teken zijn. De teek is een klein insect die leeft van het bloed van gewervelde dieren, zoals jij en ik dus. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed waarna ze zich na een paar uur weer laten vallen. Op zich geen drama maar een teek kan zijn gastheer, wederom jij en ik, besmetten met een paar onaangename ziektes waarvan lyme een van de meest voorkomende is. Wil je weten wat lyme is kijk dan maar hier Lymeziekte, maar kort door de bocht kun je, als je niet tijdig wordt behandeld, er dood aan gaan.

Het is dus wel zaak om een teek zo snel mogelijk van je huid te verwijderen. Hoe langer ie zit, hoe groter het risico op infectie. controleer daarom na iedere speeldag goed je lichaam op teken. De kleine krengetjes gaan het liefste op plekken zitten zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Wat je moet doen als je een teek op je lichaam ontdekt lees je hieronder. Met dank aan Stichting Tekenbeetziekten

1. Verwijder de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier. Dit verkleint het risico dat een besmette teek ziektes kan overdragen. Het risico op besmetting met de Borrelia bacterie neemt toe naarmate een besmette teek langer in de huid zit. Gebruik een veilige tekenverwijderaar of een spits pincet en volg onderstaande tips.

2. Ga naar de huisarts of huisartsenpost wanneer het zelf niet lukt of gaat lukken om de teek op de juiste manier te verwijderen.

3. Neem de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek de teek langzaam en rechtstandig uit de huid, zonder te draaien, te knijpen of de teek te beschadigen. Bij irriteren of beschadigen kan de teek zijn maaginhoud (inclusief aanwezige ziekteverwekkers) lozen waardoor het risico op een tekenbeetziekte groter wordt. De teek kan erg vast zitten!

 
4. Irriteer de teek niet  met zeep, olie, alcohol, vuur e.d. Ook dit vergroot het risico op een tekenbeetziekte.

5. Desinfecteer  het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium. De tekenverwijderaar kan na gebruik met alcohol 70% of in kokend water worden gedesinfecteerd.

6. Noteer altijd  de datum en plek  van een tekenbeet en/of maak een foto van de beetplek. Dit is nuttig als later blijkt dat je besmet bent geraakt. De tekenbeet kan tegen de tijd dat klachten optreden, alweer vergeten zijn.

7. Meld iedere tekenbeet bij de huisarts, zodat deze wordt opgenomen in je medisch dossier.

8. Wees gedurende tenminste 3 maanden alert op het ontstaan van een rode vlek of ring (EM) op de huid. Ga meteen naar de huisarts bij het verschijnen van een rode vlek of ring op het lichaam; op de plek van de beet of elders. Als de vlek of ring zich uitbreidt betekent dit dat je de ziekte van Lyme hebt en moet direct gestart worden met antibiotica. Maak ook een foto van het EM, deze kan dienen als ‘bewijsmateriaal’.

9. Ga ook bij het ontstaan van andere symptomen naar je huisarts. Een rode vlek of ring ontstaat lang niet bij iedereen die de ziekte van Lyme oploopt, wees ook alert op griepachtige klachten, koorts of een koortsig gevoel, hoofdpijn, een stijve nek of andere symptomen. En ga ook dan meteen naar je huisarts. Opvallend kan zijn dat andere gezinsleden geen griep hebben. Bij twijfel kun je vragen om een antibioticakuur. Lees hier alles over de symptomen van de ziekte van Lyme.

Zelfs als je de teek op de best mogelijke manier verwijdert, blijven er soms wat stukjes van de monddelen achter. Dit zweert vanzelf weer uit de huid.

[Copyright (C) Stichting Tekenbeetziekten: https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek-en-tekenbeetziekten/wat-te-doen-bij-een-tekenbeet/]

Wat hulpmiddelen om teken te verwijderen vind je in de webshop van Stichting tekenbeetziekte.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter als genezen. Smeer/spray je daarom altijd op iedere speeldag met een goede bugspray. Stichting Tekenbeetziekten verkoopt Sentz Insect Schild. Het weert niet alleen teken, maar ook muggen, vliegen, wespen, bijen en hoofdluizen. Het is tevens een natuur- en milieuvriendelijk product. Een all in protectie dus. Bovendien steun je met de aankoop het onderzoek naar het voorkomen en genzezen van gevolgen van tekenbeten.

En om meteen de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, ik heb geen binding met Stichting Tekenbeetziekten en krijg op geen enkele wijze vergoeding voor het promoten van hun producten.

Meer vragen en/of opmerkingen over dit artikel? Laat hier een berichtje achter

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!