Minderjarigen in airsoft. De meningen zijn er behoorlijk over verdeeld. Op mijn vraag “Jongeren (onder 18) in airsoft. Ja of nee en waarom wel of niet?” in de facebook groep Airsoft Nederland  kreeg ik antwoorden variërend van “Dikke nee. Nog onvoldoende verantwoordelijk” tot “Zolang ze verantwoord ermee omgaan. Waarom niet” en zo’n beetje alles wat daar tussen zit. Dus, minderjarigen in airsoft, wat moeten we er mee aan.

Een tijd geleden presenteerde de Commissie Wet wapens en munitie het langverwachte advies betreffende de herziening van de Wet Wapens en Munitie. Hierin adviseert de commissie dat jongeren onder de 18 ook lid mogen worden van een erkende vereniging mits ze voldoen aan de toegangseisen. Ze mogen zelf geen replica’s bezitten maar onder bepaalde voorwaarden wel gebruiken bij lid organisaties. Mocht het advies worden overgenomen dan zullen de tegenstanders het toch moeten slikken dat er minderjarigen, zij het onder strikte voorwaarden, gaan airsoften . Maar is dat nou werkelijk zo’n slechte zaak?

Mijn persoonlijke ervaring met minderjarigen is niet heel erg groot maar de ervaring die ik heb is vrij positief en ik heb jongeren gezien die zich op het veld stukken beter gedragen dan sommige volwassenen. Wat mij opvalt is dat veel mensen hun mening niet op persoonlijke ervaringen maar op youtube filmpjes schijnen te baseren waarin kinderen zich misdragen. Mijn mening over dit soort youtube filmpjes heb ik al een keer geventileerd in de Airsoft Rage, Fights, Cheaters en Fails post.

Persoonlijk denk ik dat mensen die hun mening baseren op dat soort filmpjes zich eens goed achter de oren moeten krabben en bedenken of de rotzooi die ze kijken wel een afspiegeling is van de werkelijkheid of dat het gewoon sporadische excessen zijn die onder een vergrootglas worden gelegd. Dat uiteraard overgoten met een lekker clickbait sausje om zo veel mogelijk kijkers te trekken. Buiten dat zijn er volgens mij veel meer filmpjes van volwassenen die er erg veel moeite mee hebben om zich op het veld te gedragen. Baseren wij onze mening over airsoft dan ook op die filmpjes?

En natuurlijk hebben we aan onze zuiderburen een goed voorbeeld hoe het kan gaan. In België zien we kinderen van af 16 (op sommige velden al van af 14) airsoften en ik hoor daar niet meer of minder klachten over dan over de volwassen spelers. Een mooie reactie op mijn vraag vond ik de volgende:

“Onze groep is voor de helft onder de 18 en gaan daarom meestal naar België. Ik kan je vertellen dat de gemiddelde speler nog een voorbeeld kan nemen aan onze jeugd spelers. Rotte appels zijn niet leeftijd gebonden en fatsoenlijke opvoeding doet veel.”  

Zoals de reactie al zegt, goede opvoeding is belangrijk. Leer jongeren, de volgende generatie airsofters, van meet af aan dat onze sport draait om fair play. Jong geleerd is oud gedaan en als wij een nieuwe generatie goed meenemen en opvoeden in de sport ben ik persoonlijk van mening dat jongeren in airsoft een aanwinst kunnen zijn  voor onze sport. En dat opvoeden moet niet alleen gebeuren door een organisatie zoals de NABV. Ook organisatoren maar vooral wij als airsofters moeten die taak op ons nemen. Uiteindelijk zijn wij de mensen die op het veld staan met de volgende generatie airsofters en ze kunnen doordringen van het gentlemanship waar onze sport uiteindelijk op draait.  

 

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!