Als ik mensen uitleg wat airsoft is zijn de reacties nogal divers. Varierend van “Oh cool, dat wil ik ook” tot “stelletje idioten”. Die laatste reactie komt vooral voor uit berichtgeving in de media over mensen (hierna te noemen “Debielen”) die het als stoer ervaren om in het openbaar trots rond te gaan zwaaien met airsoft replica’s of meer populair “balletjespistool” genaamd. En als kers op de taart waren daar vorig jaar een paar wannabe terroristen die mischien airsoft wilden gebruiken als training voor een echte aanslag.

Om daar maar mee te beginnen. Mensen die ervaring hebben met zogenaamde real steel, oftewel echte, vuurwapens zullen je meteen vertellen dat er, buiten het uiterlijk, bitter weinig overeenkomsten zijn tussen echte vuurwapens en airsoft replica’s. Om te leren een vuurwapen te gebruiken kun je geen airsoft replica’s gebruiken. Wil je leren om met een vuurwapen te schieten? Bezoek je plaatselijke schietvereniging. Die kunnen wegwijs maken.

Een mening die veel mensen schijnen te hebben wordt het beste vertaald in een quote van de vader van GOIP member Lord Ernie toen deze aan het zoeken was wat benodigd is voor airsoft:

“Nee dat mag absoluut niet dat zijn allemaal slechte mensen die alleen maar stoer willen doen en anderen bang willen maken. Straks is het foto’s posten op social media en mensen gaan bedreigen. Allemaal slechte mensen.”

Het blijft knap dat mensen die ooit het woord airsoft hebben horen vallen ons airsofters, niet gehinderd door enige kennis van zaken, in zulk detail kunnen beschrijven. Maar het kan nog mooier:

“Het is allemaal om puur realisme te creëren en om mensen te trainen in hoe je crimineel moet worden.”

Dat realisme geef ik hem. We hijsen ons niet voor niets in camouflage gear en de evenementen worden niet voor niets skirmish (schermutseling) of milsim (Militairy Simulation) genoemd. Maar waar dat trainen om crimineel te worden vandaan komt is mij een groot raadsel. Wij beoefenen een sport die valt onder de Nederlandse Wet Wapens en Munitie. en airsofters in Nederland zijn daarmee gebonden aan een hoop strikte regelgeving.

Om te beginnen moet je lid zijn van het NABV (De Nederlandse airsoft sport bond) en om daar lid van te worden moet je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen. Heb je een crimineel verleden en dus een strafblad dan kun je die VOG en dus lidmaatschap van de NABV en daarmee airsoft op je buik schrijven.

Goed, je VOG is ok en je bent lid van de NABV . Dan beginnen de regels. Om te beginnen moeten je zojuist aangeschafte replica’s thuis zijn opgeborgen achter slot en grendel zodat alleen het NABV lid erbij kan. Thuis aan je replica werken mag zolang dit niet vanaf de openbare weg zichtbaar is. Ga je ergens heen en neem je je replica mee? Dan moet je dat netjes aanmelden bij de NABV.  Uiteraard mag je nooit en te nimmer je replica’s in het openbaar uit tas of koffer halen. De reden daarvoor kun je wel raden maar als je dat echt niet snapt geef ik je een hint. Een arrestatie team boeit het niet of je een replica of een echt vuurwapen in je handen hebt en die gasten hebben geen gevoel voor humor.

En dan is er de regelgeving betreffende de replica’s op het veld. Er zijn strikte regels betreffende Het gewicht van de BB’s (kogeltjes gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal) en de schietkracht van de replica’s uitgedrukt in joules. Voor iedere skirm en/of milsim wordt je replica getest. Voldoet een replica niet aan de vereiste regels dan word je geweigerd. Je enige optie is dan om je replica aan te passen zodat hij voldoet aan de regels en opnieuw te laten testen of domweg naar huis te gaan.

En dan de skirmish zelf. Ook daar gelden strenge regels. Zo is er bijvoorbeeld een minimale afstand waarbinnen je niet op een tegenstander mag schieten om letsel te voorkomen. Er lopen marshalls (scheidsrechters) rond om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de geldende regels houd. En dan is er nog een grote vorm van sociale controle waarbij spelers andere spelers, al dan niet samen met een marshall, kunnen aanspreken op hun gedrag.

En zo zijn er nog talloze andere regels waar wij ons aan hebben te houden die ik hier niet allemaal op ga sommen. Maar geloof me airsofters zijn geen stelletje gunfreaks die hersenloos op alles schieten wat maar even beweegt. Zo zijn wij niet en willen wij niet zijn.

Mocht je nog vragen hebben over Airsoft plaats ze dan hieronder in de comments of stuur me Hier een bericht

5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!