Op 1 februari dropte de N.A.V.  een bombshell door aan te kondigen dat veel zogenaamde Bio BB’s blijkbaar helemaal niet zo bio zijn en te veel zink en barium bevatten en mogelijk/misschien in een later stadium schade aan het milieu toe kunnen brengen. Ik ga niet het hele verhaal herhalen en voor de mensen die de afgelopen tijd het nieuws hebben gemist, #hoedan?, kunnen mijn vorige post met alle details Hier lezen.Het was duister nieuws maar gelukkig wordt de N.A.V. soep nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Sinds 2020 bestaat er namelijk de V.A.O., de Verenigde Airsoft Organisaties. De V.A.O. heeft als doel het samenbrengen van alle Airsoft organisatoren in Nederland om zo op te kunnen komen voor de belangen van airsoft organisaties in Nederland. Verder willen ze de airsoft sport promoten, contacten leggen en onderhouden met overheids instanties en als branche vereniging  samenwerken met door de overheid erkende Airsoft Spelers-verenigingen.

De V.A.O. heeft veel beter inzicht wat er bij airsofters en op Nederlandse airsoft velden speelt dan de N.A.V. De organisaties staan (soms letterlijk) met de poten in de modder en hebben veelal nauw contact met de airsofters.

Nu zie ik je denken, da’s allemaal leuk en aardig maar de V.A.O. is voor organisatoren, wat heb ik daarmee te maken? Heel simpel. Wat goed is voor de airsoft organisaties is goed voor ons als airsofters. Het hele BB debacle van de N.A.V. is daar een heel goed voorbeeld van.

In het kort komt het er op neer dat nadat de N.A.V.  op de hoogte was gebracht van de mogelijke impact van de niet zo bio BB’s deze club er welgeteld een half jaar voor nodig had om tot de conclusie en het daaropvolgende advies te komen dat wij als airsofters alleen nog maar .20 gram BB’s van van wel drie hele merken mochten gebruiken te weten ASG Open Blasters 0,20, G&G Armament 0,20 en Specna Arms BIO 0,20. 

De reacties hierop waren niet te mals voor de N.A.V. gezien de trage gang van zaken maar goed, we willen onze organisatoren ook niet in de problemen brengen door met vervuilende BB’s te spelen en ze daarmee mogelijk in een later stadium in gigantische financiële problemen te helpen.

Kwalitatief Uitermate Teleurstellend maar het is niet anders.

Niet dus. De leden van de V.A.O. die het nieuws een paar dagen voor ons te horen kregen staken de koppen bij elkaar en gingen op een epische quest naar de meest milieuvriendelijke BB’s buiten de drie voorgenoemde soorten. En wat de N.A.V.  in een half jaar niet voor elkaar kreeg deed de V.A.O. binnen een paar dagen en publiceerde een voorlopige lijst van 16 verschillende milieuvriendelijke BB’s van 0.20 tot 0.40 gram van 6 verschillende merken getest door TÜV Rheinland. Deutche grundlichkeit dus kwaliteit gegarandeerd.

En dit is alleen nog maar een voorlopige lijst en er is een goede kans dat deze lijst binnen afzienbare tijd wordt geupdate. Dus we kunnen weer lekker los gaan met onze voorkeur aan gewicht van BB’s. 

De vraag is nu dus, waarom kan een kleine organisatie zoals de V.A.O. binnen een paar dagen voor elkaar krijgen wat de reus als de N.A.V. in een half jaar niet voor elkaar krijgt. Is het onkunde? Of is het stomweg onwil aan de kant van de N.A.V.? Jullie mogen het zeggen. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat de N.A.V. behoorlijk de weg kwijt is maar dat is mijn persoonlijke mening.

Maar ik denk dat ik namens alle airsofters kan spreken als ik zeg Bedankt Verenigde Airsoft Organisaties voor al het werk dat jullie hebben gedaan en doen waar we de N.A.V. al jaren voor betalen.

Leden van de Verenigde Airsoft Organisaties zijn:

Running the Target: https://runningthetarget.com/
Critical Hit Outdoor: https://critical-hit.nl/
Balls & Arrows lelystad: https://ballsandarrows.nl/
Balls & Arrows Emmeloord: https://ballsandarrowsemmeloord.nl/CMS/
Gladiator Sports: https://www.gladiator.nl/

 

 

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!