De zomer, voor zover we die hadden, is vertrokken en de herfst doet zijn intrede. Het weer wordt natter en kouder en dus moeten wij als airsofters ons weer aan gaan passen aan de weersomstandigheden. Maar hoe bereid je je voor op het natte Nederlandse baggerweer.

Goede kleding.

Het begint vooral met de kleding. In ons Nederlandse klimaat is het wisselende weer je grootste tegenstander. Zo schijnt de zon en een uur later kun je zomaar door de stromende regen lopen. Zorg daarom dat de bovenste laag van je kleding goed waterafstotend is, uiteraard geldt dit ook voor je schoenen. Een nat pak, vooral in combinatie met wind, is een gegarandeerd recept voor onderkoeling. Uiteraard is een poncho zoals die hier te krijgen zijn  ook een goede oplossing. Opgevouwen is een poncho een klein pakketje die makkelijk in een rugtas past, is snel over je kleding aan te trekken en bied prima bescherming tegen overvloedig regenwater.

Zoals ik al zei kan het weer in Nederland binnen korte tijd snel wisselen Zo loop je in de zon en zo sta je tot je enkels in regenwater. het is dus zaak om zo veel mogelijk voorbereid te zijn op het wisselende weer. Alleen een dikke jas met daaronder een t-shirt gaat het hem niet worden, kleed je in lagen zodat als het wat warmer wordt je wat lagen uit kan trekken zodat eventueel zweet goed kan verdampen. Door dikke kleding ga je extra zweten en de kleding houd het zweet vast met als gevolg dat als de zon verdwijnt en het weer kouder wordt je met natte kleding rondloopt en risico loopt op onderkoeling. Zodra het kouder wordt kun je weer wat extra lagen aantrekken en hou je je lichaam relatief warm. 

Wat is onderkoeling.

Zonder dat je je bewust bent verliest en genereert je lichaam warmte en zorgt er zo voor dat je lichaam zichzelf op een comfortabele temperatuur houd. Als het lichaam meer warmte verliest dan het kan genereren zal je lichaamstemperatuur dalen. Bekende effecten daarvan zijn het ontstaan van kippenvel en rillen. Door het rillen probeert het lichaam wat energie te genereren en daarmee de lichaamstemperatuur te verhogen. Als dit niet lukt zal de lichaamstemperatuur blijven dalen. Zodra  deze onder de 35 graden zakt spreken we van onderkoeling.

 

Hoe herken je onderkoeling.

Iemand met onderkoeling kan een aantal symptomen vertonen. 

Koude, bleke en droge huid.
Mogelijk blauwe lippen, oren, vingers en tenen.
De ademhaling gaat van erg snel naar langzaam en oppervlakkig.
Soms oncontroleerbaar rillen.
Vermoeidheid en suffigheid.

Wat doe je bij onderkoeling.

Bemerk je bij jezelf of medespelers beginnende verschijnselen van onderkoeling? Zoek dan zo snel mogelijk een beschutte en warme omgeving op, trek droge warme kleding aan en drink iets warms. Daarna meteen naar huis en neem een warme douche of bad. Om in ieder geval je handen en voeten wat op te warmen voor de thuisreis heeft bijvoorbeeld Bever outdoor handige hand en voetwarmers, Dat rijdt toch wel zo fijn 

Vertoont iemand gevorderde symptomen van onderkoeling begin meteen met 112 te bellen of laat iemand bellen. Wees niet bang dat je voor niets belt. Liever een keer te veel dan een keer te weinig. Breng de onderkoelde persoon naar een warmere omgeving en verwijder eventueel natte kleding. Krijg je de kleding niet goed uit knip of snij het dan voorzichtig open. Het is uiterst belangrijk dat de onderkoelde persoon droog wordt. Wikkel de onderkoelde persoon in een isolatie deken (een gewone deken is ook goed) en zorg dat ook het hoofd goed is bedekt. Je kunt eventueel de armen en benen ook nog een keer extra inpakken als je extra dekens hebt. En breng de organisatie op de hoogte. Goede organisaties hebben ehbo’ers lopen die precies weten wat ze moeten doen.

Let op! Geeft de onderkoelde persoon als deze al suf/verward is niets te eten of te drinken. Alcohol om warm te worden is een absolute NO-GO en versnelt het onderkoeling proces met een factor 10.

 

En Nee! Je bent geen Special Forces operator.

Nee, echt niet. We zijn airsofters een geen afgetrainde mariniers die hun koudetraining hebben gehad in Noorwegen en een godsvermogen aan gear hebben om zich warm te houden. We doen dit voor de lol. Ga dus niet stoer doen als je merkt dat je jezelf niet meer warm kunt houden. Ga naar de safezone en zorg dat je weer droog en warm wordt. Lukt dat niet ga dan lekker naar huis en zorg dat je warm wordt.

Tip!

Het Rode Kruis Nederland heeft ook een mooie EHBO app waarvan ik denk dat sowieso iedere airsofter op zijn telefoon moet hebben. De links voor de diverse platformen vind je Hier. En toch zelf meer EHBO kunnen en durven? Het Oranje Kruis biedt goede en betaalbare cursussen aan waar je ook buiten airsoft wat aan hebt.

Meer vragen en/of opmerkingen over dit artikel? Laat hier een berichtje achter

Gerelateerde Afbeeldingen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!