Vanaf 2013 is airsoft toegestaan in Nederland. Voorwaarde om te kunnen airsoften is dat je lid moet zijn door een door het ministerie van justitie goedgekeurde vereniging. En sinds 2013 is dat de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging, de NABV. De NABV is de enige goedgekeurde vereniging en dat is naar mijn mening, en die van veel airsofters, niet zoals het hoort. Er is geen keuze.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Ik heb niet zoveel op met de NABV. Het is naar mijn mening een logge bureaucratische organisatie bestuurd door mensen die weinig tot geen affiniteit hebben met airsoft. Met name het gebrek aan transparantie en communicatie richting de leden en aangesloten organisatoren, zoals pijnlijk duidelijk werd in het hele BB-gate verhaal, laat zien dat het tijd wordt dat er naast de NABV bestaansrecht is voor een of meerdere vergelijkbare organisaties waar je lid van kunt worden om zo te kunnen airsoften.

Om een ding meteen duidelijk te stellen. het is niet mijn bedoeling om de NABV de grond in te trappen zoals een aantal mensen in de airsoft community wordt beweerd. Ik ben dankbaar dat ze bestaan en dat wij daardoor onze fantastische sport kunnen beoefenen. Maar het is voor mij helaas overduidelijk dat de NABV de belangen van de gemiddelde airsofter uit het oog heeft verloren en dat het tijd is voor een of meerdere organisaties die deze belangen nog wel hoog in het vaandel hebben staan.

Een goede kandidaat is, volgens mij, de Airsoft Combat Association  oftewel de ACA. De ACA heeft al in 2013 een poging gedaan om naast de NABV aangewezen te worden als erkende airsoft vereniging.  Helaas werd deze aanvraag door justitie afgewezen. reden voor de afwijzing was een gebrek aan leden en niet voldoende redelijk belang. Het ministerie van justitie vond helaas dat de ACA niet voldoende aan kon tonen dat er een redelijk belang van een tweede airsoft vereniging was. Maar het is nu, 9 jaar later, tijd voor een nieuwe poging.

Ik wil hierbij wel duidelijk maken dat we het hier niet met een clubje wannabe airsofters te maken hebben. De ACA is in 2013 verder gegaan als de  Airsoft Combat Support airsoft shop en als organisator van airsoft events in Gasselte (Outpost Delta) en sinds 2019 op het bij de meeste van ons welbekende oude kruitfabriek terrein in Munnekezijl (ACS Compound). Voor 2013 organiseerde deze club trouwens al een aantal events in Belgie. De ACA heeft dus een zeer ruime ervaring met het organiseren van events en airsoft in het algemeen.

Na het lezen van de aankondiging en het lezen van de website van de Airsoft Combat Association zat ik met een paar vragen. Waarom denkt de ACA dacht nu, 9 jaar later, wel een kans te maken op een erkenning van het ministerie van justitie. het moge bekend zijn dat de Nederlandse ambtenarij niet bepaald blij is met veranderingen en de bijkomende ambtelijke rompslomp. Ook vroeg ik mij af of de naam Airsoft Combat Association misschien wel zo handig is. De airsoft sport wordt toch al wat schuin aangekeken door de gemiddelde Nederlandse burger en het kan natuurlijk zijn dat de referentie combat niet echt positief over komt.

Op mijn mails werd verrassend snel en duidelijk gereageerd door Jerômé Muller van ACA. Op mijn vraag waarom de ACA nu wel een erkenning denkt te krijgen antwoorde Jerômé het volgende:

Zal justitie dit keer de redelijk belang inzien? Eerlijk gezegd geen idee. Je zegt het goed bureaucratie dicteert liever lui dan moe te zijn. Gelukkig hanteren ze ook regels en de recht vrijheid van vereniging. En wij hopen dat ze die regel in acht nemen. Wat wij hebben gedaan is onze ideeën gedeeld met de korpschef tijdens onze lange onderzoeksperiode en aan hem gevraagd of we aan alles voldoen om een erkenning te kunnen krijgen. Zijn reactie was: naar zijn mening wel. Dat was voor ons voldoende motivatie om het weer te proberen. De bedoeling is om aan justitie te tonen dat wij anders zijn dan de NABV. Door kinderairsoft aan te bieden om toekomstige spelers goed op te voeden in de omgang en veiligheid van het airsoftsport. Door zelf evenementen te hosten kunnen we een directe impact op spelers hebben en ook hoe er wordt gespeeld. En omdat we ons op de gros van de airsoftspelers te richten door op skirms te concentreren in plaats van IAPS en speedsoften hopen we verschillend genoeg van NABV te zijn om toch redelijk belang te kunnen tonen.”

Het antwoord laat weinig aan de verbeelding over. Het komt er op neer dat de ACA zich wil differentiëren van de NABV door zelf meer met de poten in de modder te gaan staan met een voor airsofters door airsofters mentaliteit. Een mentaliteit die de NABV, volgens mij dan, al een tijd geleden uit het oog is verloren. Duidelijk moet wel zijn dat de ACA niet tegen de NABV is maar graag naast de NABV wil staan op het gebied van airsoft:

Wat ik wil is dat iedereen begrijpt dat ik niet anti NABV ben. Ik vind alleen dat er diversiteit moet zijn. één maat past niet iedereen, een speler moet het recht hebben om een keus te kunnen maken en hetgeen te kiezen dat het beste bij hem of haar past. Dat moet de uitgangspunt zijn. We moeten uiteindelijk met z’n allen door 1 deur kunnen en goed met elkaar omgaan dat is het beste voor de sport. Het zal niemand baten om ruzie of oorlog te zoeken. De NABV heeft hun eigen visie en zijn bezig die te realiseren op de manier dat zij denken dat het beste bij hun past. Ik vind hun visie niet bij mij passen en wil daarom een vereniging proberen te creëren die meer past bij spelers zoals ik, dat hoeft niet te betekenen dat ik de NABV zwart moet maken om dat te kunnen realiseren. Ik vind dat net zoals op het veld Fairplay en gentlemans game de weg moet leiden.

En dan de vraag of het gebruik van combat in de naam wel zo handig is kreeg ik het volgende antwoord van Jerômé:

Jij bent de tweede persoon die me al over de ACA naam vraagt daardoor moet ik het wel serieus gaan nemen en er over nadenken.
De reden dat ik er momenteel niks aan wil doen is ten eerste omdat meer de acroniem A.C.A. als de volledige naam zowel bij promotie als algemeen gebruikt wordt. Hierdoor is er minder nadruk op.

Als tweede vind ik dat het doel en substantie belangrijker moet zijn dan de naam. Als het blijkt dat de naam het enige is waardoor Justis zal weigeren om een erkenning af te geven. Dan kan het naam alsnog binnen de kortste keren gewijzigd worden. Misschien naïef maar dit zijn vooralsnog mijn redenen om het naam zo te houden.

Een helder antwoord en de tijd zal leren of de naam Airsoft Combat Association een probleem op zal gaan leveren.

De vraag is nu, maakt de ACA een kans. Ik denk van wel. De ACA bestaat uit en groep ervaren mensen die de airsoft sport naar een hoger plan willen tillen en de kennis en wilskracht voor hebben om dit te realiseren. Het zal  er om hangen of ze voldoende aanmeldingen kunnen krijgen voor dit initiatief en daar ligt voor ons als airsofters de taak om de handschoen op te pakken. Word lid van de ACA. Aanmelden kan Hier > https://www.airsoftcombatassociation.nl/inschrijven/ . Lid worden is GRATIS dus het kost je NUL, NOPPES, HELEMAAL NIKS buiten een paar minuten van je tijd en help de ACA van airsoft een next level sport te maken.

Ik ben al lid, en jij?

 

    

Gerelateerde Afbeeldingen:

3.3 6 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Uiteraard wijst de NABV hiermee naar Airsoft Combat Support in  Munnekezijl die enige tijd geleden de relatie met de NABV opzegde nadat zij zich niet konden vinden in de regelgeving van de NABV. Sindsdien is het team achter Airsoft Combat Support bezig met de oprichting van de Airsoft Combat Association waarover ik al eerder schreef. […]

error: Content is protected !!