De NABV, door mij ook wel NAV genoemd, zit niet te wachten op concurrentie en schuwt er dan ook niet voor om haar leden foutieve informatie te verstrekken over eventuele velden die zonder NABV licentie werken. Het lijkt er dan ook sterk op dat de NABV door een bericht in de laatste nieuwsbrief haar monopolie positie probeert te handhaven. 

In het item “Airsoften op een locatie zonder licentie” in haar laatste nieuwsbrief schrijft de NABV het volgende:

“Het is verboden om naar een event te gaan dat niet op de website van de NABV staat aangemeld. Wanneer je deelneemt of onderweg bent naar een activiteit of evenement dat niet aangemeld staat is de vrijstelling om airsoftapparaten te dragen niet geldig. Wanneer je airsoft beoefent of een airsoftapparaat bij je draagt in een situatie waar je vrijstelling niet geldig is overtreed je de wapenwet, riskeer je een boete en een strafblad.”

 

Uiteraard wijst de NABV hiermee naar Airsoft Combat Support in  Munnekezijl die enige tijd geleden de relatie met de NABV opzegde nadat zij zich niet konden vinden in de regelgeving van de NABV. Sindsdien is het team achter Airsoft Combat Support bezig met de oprichting van de Airsoft Combat Association waarover ik al eerder schreef.

En dat is de NABV in het verkeerde keelgat geschoten want er kan, volgens de NABV, maar één airsoft vereniging zijn in Nederland. Concurrentie is ondenkbaar en dus grijpt de NABV alle mogelijkheden aan om ervoor te zorgen dat eventuele andere initiatieven in de kiem worden gesmoord.

Het probleem voor de NABV is dat zij ook in deze poging een niveau van amateurisme laat zien waar de honden geen brood van lusten. Om even een paar dingen op voorhand te verduidelijken. Airsoft Combat Support  is een zogenaamde erkenninghouder en is daarmee een officieel wapenhandelaar. Waarom dit belangrijk is wordt zo duidelijk.  

De NABV stelt in de nieuwsbrief dus dat als je je airsoft replica vervoert naar een activiteit of evenement welke niet is aangemeld bij de NABV dat je strafbaar bent en kans loopt op een boete en zelfs een strafblad. En daarmee slaat ze de plank behoorlijk mis. In de WWM (Wet Wapens en Munitie) wordt namelijk het volgende geschreven over het transport van airsoft replica’s:

  • 2 De vrijstelling ingevolge het eerste lid geldt voor het vervoeren slechts langs de weg en het tijdsbestek welke redelijkerwijs voor het vervoer zijn geboden voor:

    • a.het vervoeren tussen de woning en de schietbaan;

    • b.het vervoeren tussen de woning en door de airsoftvereniging, bedoeld in het eerste lid, aangewezen bijeenkomsten en beurzen in het kader van de airsoftsport of voor de airsoftsport te gebruiken wedstrijdterreinen;

    • c.het vervoeren tussen de woning en de erkende wapenhandelaar;

    • d.het vervoeren van en naar de landsgrens teneinde een airsoftapparaat te doen binnenkomen of uitgaan.

Ziehier. Ik mag, in tegenstelling wat de NABV zegt, mijn airsoft replica zonder enige belemmering vervoeren naar Airsoft Combat Support in  Munnekezijl want zij zijn erkenninhouder/wapenhandelaar. Uiteraard dien je wel lid te zijn van de NABV en dit bij een controle aan te kunnen tonen.

Daarnaast heeft Airsoft Combat Support vrijstelling gekregen van Politiechef eenheid noord namens de korpschef, de ontheffing is hier in te zien, om airsoft skirms te organiseren voor NABV leden. Er staat hun dus niets in de weg om airsoft evenementen te organiseren mits ze zich aan de geldende regelgeving houden.

Er zijn nog veel meer regelgevingen maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Voor mensen die het naadje van de kous willen weten staat bij de buren van Airsoft-markt.nl een uitgebreide analyse.

De NABV wil dus graag op de stoel van de wetgever gaan zitten maar naar het blijkt is die stoel dus echt veel te groot voor de NABV.

De NABV verspreid dus willens en wetens foutieve informatie en daaruit mag wel blijken dat een of meerdere verenigingen, die de belangen van de airsofter wel hoog in het vaandel hebben staan, naast de NABV niet alleen wenselijk maar een voorwaarde moeten zijn voor een gezonde airsoft community.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
error: Content is protected !!